Tegenwoordig koopt niet iedereen meer een puppy bij de fokker. Er zijn mensen die een hond een nieuw leven geven die in het asiel zit, maar er adopteren ook steeds meer mensen een hond uit het buitenland. Er zijn vele stichtingen die honden herplaatsen vanuit het buitenland naar Nederland.

Socialisatie

Regelmatig zijn het honden zonder goede socialisatie. In het buitenland is er vaak getraind met de honden in de asiels voordat ze de reis naar Nederland maken. Alleen Nederland is een klein landje met veel mensen en veel prikkels. Iets waar veel honden nog niet mee te maken hebben gehad, of wat als rugzakje mee komt met de hond. Wandelen aan een riem, auto’s, fietsers, mensen, hoge gebouwen, alles is ‘nieuw’. Daarnaast zijn de honden niet gewend om in een huis te leven.

Wat er vaak gebeurt is dat de hond angstig is wanneer zij in Nederland aan komt. Wat een hond dan wilt is vluchten, weg van alle spannende dingen om haar heen. Een hond kan zeker leren dat de spannende dingen niet spannend zijn, maar leuk, of dat ze deze zo kan laten. Maar wat als ze dat nog niet heeft geleerd?

Dubbel aanlijnen

Belangrijk is dat de hond dubbel wordt aangelijnd. Dubbel aangelijnd betekent het volgende: Zorg dat je voor de hond een anti ontsnappings tuig hebt. Veel stichtingen verkopen deze of geven deze mee, maar mocht dit niet zo zijn, zorg dat je er 1 hebt die je meteen aan kan doen bij de aankomst van de hond. Een anti ontsnappings tuig is te herkennen aan de 4 punten waar het tuig mee wordt vast gemaakt. De achterste band zit achter de ribben van de hond. Wanneer de hond trekt, kan het tuig niet uit, omdat deze niet over de ribben kan. Daarnaast zorg je er voor dat je een martingale halsband hebt voor de hond. Dit is een halsband die over de kop van de hond gaat en strak trekt wanneer de hond trekt. Hierdoor kan de halsband niet over de kop heen van de hond. Zorg voor 2 sterke hondenriemen. Zodat er 1 aan het tuig en 1 aan de halsband kan. Wanneer je ‘per ongeluk’ een riem loslaat, heb je er altijd nog 1 vast. Daarnaast kan er altijd 1 riem breken, dan heb je er alsnog 1 in je handen.

Mocht je gebruik maken van een gewone halsband of een gewoon tuig, is de kans dat de hond zich eruit kan wurmen zeer groot. Een hond die zich er uit probeert te wurmen uit angst zal nadat hij los is, meteen weg rennen en zo ver mogelijk weg willen van het spannende. Mocht de hond zich er uit wurmen, omdat ze geen tuig of halsband is gewend, zal ook dan de hond weg lopen. Ook omdat ze nog geen vertrouwensband heeft ontwikkeld.

Verklein de kans op vermissing

Ons advies is dan ook om de eerste maanden je nieuwe aanwinst dubbel aan te lijnen met uitlaten. Zorg er voor dat er altijd een penning van de hond met telefoonnummer aan vast zit. Op zo’n manier maak je de kans heel veel kleiner dat je hond vermist raakt. Een goede optie is ook een GPS tracker, zo weet je waar je hond zich bevindt.

Anti ontsnappingstuigen en martingale halsbanden zijn o.a. te koop bij https://www.wikkies.nl/

Bron: Dogsearch Nederland.

Wat te doen bij vermissing

Wat te doen bij vermissing

Het is belangrijk uw hond zo snel mogelijk aan te melden bij Amivedi. Veel van de honden die door hulpdiensten worden gevonden, worden door de database van Amivedi gehaald om te kijken of er een match is met een vermiste hond.De Dierenambulance kan mee uitkijken naar...

Lees meer
Charlie – Nuenen

Charlie – Nuenen

In de avond van dinsdag 13 augustus kwamen we in contact met Dirk, de eigenaar van Charlie, een Bulgaarse pup van 8 maanden die net 3 dagen bij hem was.Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden had Charlie door de achterpoort weten te ontsnappen. En was er...

Lees meer
Shady – Den Haag

Shady – Den Haag

Bijna 6 weken geleden op 27 juli kregen we een telefoontje van Suzanne, de eigenaresse van Shady.Ze was in alle staten want haar ‘babygirl’ was die ochtend vermist geraakt in Den Haag bij de oppas.Shady, een mooi Roemeens meisje met een trauma-verleden in een shelter,...

Lees meer