R

Niet roepen

Als u de vermiste hond ziet, deze vooral niet gaan roepen. Door het roepen van de hond kan hij opnieuw in paniek raken en heel hard gaan weg rennen. Dit brengt enorm veel risico’s met zich mee, de hond kan zich bezeren of zo een weg op rennen. Alleen de eigenaar van de hond kan, als de hond rustig is, proberen de hond te roepen op de volgende manier: maak u zelf klein en maak geen oogcontact met de hond, blijf vooral heel erg rustig, ga rustig praten (alsof u met een kennis aan het praten bent) benoem af en toe rustig de naam van de hond en laat de hond op u afkomen. Zorg ook voor iets lekkers!

R

Niet opjagen

Als u de hond ziet en deze rent weer weg, ga er dan vooral niet achteraan rennen, fietsen of rijden met motorvoertuigen. Dit zorgt namelijk voor alleen maar meer stress en paniek bij de hond, waardoor de hond zich kan verwonden. De hond op een gepaste afstand volgen kan wel maar zorg dat de hond u niet opmerkt en blijf rustig. Blijf dus te allen tijde op gepaste afstand!

R

Pas om met sociale media

Plaats geen locaties van zichtmeldingen openbaar op social media: Wij raden het sterk af om zichtlocaties van de vermiste hond te delen op social media of met grote groepen vrienden en/of kennissen. Wij snappen dat dit heel verleidelijk is om te doen maar hier kunnen grote gevolgen aan zitten. De impact van een vermissing is enorm groot voor een hond, daarom is RUST een belangrijke sleutel bij een vermissing.

Als de locaties wel bekend worden gemaakt dan ontstaan er vaak goed bedoelde klopjachten op de hond, iedereen denkt namelijk dat ze de hond wel ‘even’ kunnen vangen, waardoor de hond in paniek raakt en er als een speer vandoor gaat, waardoor hij zich kan verwonden, of zich zelf weer dagen schuil houdt, waardoor zichtmeldingen uitblijven.

Als de hond eenmaal tot ”rust” is gekomen en een (voor de hond) veilige locatie heeft gevonden is het van belang dat ook deze “geheim” blijft binnen een klein groepje mensen. De reden hiervoor is dat er rust moet zijn op deze locatie. Doordat er rust is en niet te veel verschillende geuren kan er een voerplek worden gemaakt op deze locatie en zo nodig ook een vangkooi of Missy Trap geplaatst worden of er kan een plan gemaakt worden om de hond met de hand te vangen.

R

Plaats nooit het chipnummer openbaar

Plaats NOOIT het chipnummer bij een advertentie: Plaats geen chipnummer in een advertentie. Houd deze voor u zelf. Er zijn helaas ook mensen met slechte bedoelingen. Als deze de hond eerder vinden en het chipnummer hebben kunnen ze zo bij de dierenartsen terecht met de smoes ik heb het chipnummer. We hebben de hond net overgekocht maar nog niet over kunnen zetten. Dit willen we absoluut voorkomen. Geef het chipnummer alleen door als de Dierenambulance en/of Politie hierom vraagt om een mogelijke match te onderzoeken.

Wat te doen bij vermissing

Wat te doen bij vermissing

Het is belangrijk uw hond zo snel mogelijk aan te melden bij Amivedi. Veel van de honden die door hulpdiensten worden gevonden, worden door de database van Amivedi gehaald om te kijken of er een match is met een vermiste hond.De Dierenambulance kan mee uitkijken naar...

Lees meer
Hoe vermissing voorkomen

Hoe vermissing voorkomen

Tegenwoordig koopt niet iedereen meer een puppy bij de fokker. Er zijn mensen die een hond een nieuw leven geven die in het asiel zit, maar er adopteren ook steeds meer mensen een hond uit het buitenland. Er zijn vele stichtingen die honden herplaatsen vanuit het...

Lees meer
Handige links

Handige links

Amivedi Het is belangrijk uw hond zo snel mogelijk aan te melden bij Amivedi. Veel van de honden die door hulpdiensten worden gevonden, worden door de database van Amivedi gehaald om te kijken of er een match is met een vermiste hond. Mijn dier is zoek Veel van de...

Lees meer